Zonnepanelen blijven een uitstekende investering

Zonnepanelen blijven een uitstekende investering

Desondanks het wegvallen van de groenestroomcertificaten en de belasting door middel van het prosumentatrief blijft het investeren in zonne-energie rendabel doordat de aankoopprijzen fors zijn gedaald. Zo schommelt de gemiddelde terugverdientijd voor een installatie zonnepanelen tussen de zeven tot tien jaar. Het aantal geplaatste installaties neemt ook opnieuw toe door de veranderingen die eind 2020 zullen plaatsvinden omtrent de regeling van de terugdraaiende teller.

Een prosument, een consument die ook produceert, moet nu het prosumententarief betalen. Dit omdat het net tijdelijk als batterij wordt gebruikt om de overschotten in de zomerperiode op te slaan en deze terug te verbuiken bij de tekorten in de winterperiode. Momenteel heeft een op het net geïnjecteerde kilowattuur quasi dezelfde prijs als een verbruikte kilowattuur. Dit zou eind 2020 veranderen doordat een teller in wezen niet meer zal kunnen terugdraaien. 

Na 2020 zou de stroom die de zonnepanelen opwekken en welke vervolgens op het net wordt geïnjecteerd slechts aan de prijs van de energiekost, een 30 tot 40 procent van de totaalprijs voor een kilowattuur, vergoed worden. Bijgevolg zal de terugverdientijd van een installatie zonnepanelen aanzienlijk toenemen. In dit geval is er wel sprake van dat het prosumententarief zou wegvallen.  De mensen die nog voor eind 2020 een installatie zonnepanelen plaatsen zouden het systeem van de terugdraaiende teller of een evenwaardige compensatie daartoe kunnen bekomen voor de komende 15 jaar.

De expert zonne-energie van Greenwins kan volledig kosteloos en vrijblijvende een offerte opmaken na een plaatsbezoek. Daarbovenop bieden we de mensen die reeds gebruik maken van het Greenwins' portfolio maar liefst 10% korting op de volledige installatie! De offerteprijs is onder meer afhankelijk van een aantal zaken zoals het jaarverbruik, het daktype en beschikbaar oppervlak, de oriëntatie, de gekozen panelen en de elektrische installatie.